Behandelen bij Mentaal Beter Online

27 mei 2020

Waarom ik er voor koos om online te gaan behandelen

Behandelen in een online psychologenpraktijk en meewerken aan de ontwikkeling van het volledig digitale behandelaanbod. Het leek wel alsof de vacature speciaal voor mij geschreven was! Al een tijdje speelde ik met het idee om iets anders te gaan doen, het dag in dag uit behandelen van cliënten was niet wat ik voor altijd wilde doen. Maar helemaal niet meer behandelen kwam me ook heel vreemd voor… Ontwikkelen van de zorg, processen verbeteren, meer efficiëntie en flexibel werken in de ggz… Dat zijn onderwerpen waar ik wel iets mee denk te kunnen.

Dus hop! Een brief eruit en ‘kiek’n wat ’t wordt’, want ik blijf altijd een beetje Tukker. Toen een uitnodiging voor een gesprek, een superleuk gesprek waar ik vol energie uit kwam en ik werd ook nog eens aangenomen! Ik mag mezelf psycholoog van Mentaal Beter Online noemen, tof!

Naast heel blij, gaf het me ook wel te denken… Het is toch een beetje gek, een therapie via alleen maar digitale kanalen… Want hoe kun je nou echt contact maken met iemand via uitsluitend digitale kanalen?! Daar heb ik over na zitten denken en ondanks de confrontatie met mijn leeftijd, maakte ik een trip down memory lane…

Toen ik een jaar of 13 was, was Msn dé hit! Hele gesprekken voerde ik via de chat met mijn vrienden en vriendinnen. Ik leerde typen alsof mijn leven ervan af hing! En ondertussen had ik ook uitgevogeld hoe ik dat irritante geluid van het modem moest uitschakelen, zodat mijn ouders niet in de gaten hadden dat ik de telefoonrekening een flinke boost gaf…

Overal bereikbaar

Op mijn 15e was een mobiele telefoon helemaal hip, ik was zo trots op mijn Pocketline Swing mét uitschuifbare antenne! In plaats van bellen, was het vooral sms’en wat ik deed. Met zo min mogelijk tekens zoveel mogelijk communicatie met mijn vrienden en vriendinnen, want zo was mijn beltegoed het meeste waard. Ook alleen laten overgaan om de ander te laten terugbellen was een sport.
Tegenwoordig is WhatsApp niet meer weg te denken uit ons leven. Soms voelt het zelfs makkelijker om iemand even een appje te sturen in plaats van te bellen; sturen, lezen en reageren wanneer het jou uitkomt!

In mijn privéleven maak ik, naast WhatsApp, ook veel gebruik van Skype en FaceTime. Zo kan ik toch een beetje theeleuten met mijn moeder en bijkletsen! Ook mijn zoontje van 4 kletst graag met opa en oma op deze manier. En met zijn neefje lekker gekke bekken trekken! Ze hebben de grootste lol samen, ze zijn echt maatjes. En dat terwijl ze elkaar misschien 6 keer per jaar in levenden lijve zien!
Dus ‘echt’ contact via digitale kanalen kan blijkbaar wel…

Online behandelen

Inmiddels zijn we een paar maanden verder en ben ik aan de slag gegaan met de eerste behandelingen, helemaal online. Ja, het was even onwennig in het begin, maar niet veel anders dan een nerveuze cliënt in je spreekkamer tijdens het eerste gesprek. Wel kwam hier het technische aspect bij, werkt alles naar behoren? Na het doorlopen van het ‘kun je me goed zien?’ en ‘kun je me goed verstaan?’, was het ijs wel gebroken. Eigenlijk een andere versie van ‘heb je het goed kunnen vinden?’ en ‘wil je thee of koffie?’!
Gelukkig kan ik melden dat de mensen die ik tot nu toe heb gesproken bij Mentaal Beter Online stuk voor stuk positief zijn over deze manier van behandelen. Ze vinden het fijn om zonder reistijd en lekker vanuit huis de gesprekken te hebben. Een sessie in badjas was ook geen probleem, toen een cliënt zich versliep!

Is het voor iedereen? Dat denk ik niet… De face to face behandeling zal altijd naast digitaal behandelen blijven bestaan of in een gemengde vorm worden aangeboden. Er zijn psychiatrische problemen die je niet via een scherm kunt behandelen en er zullen altijd mensen zijn voor wie het een voorwaarde is dat gesprekken op een andere plek zijn dan thuis. Echter, ik denk wel dat we er meer mee kunnen dan soms wordt gedacht en daarom kies ik er iedere dag weer voor om volledig online te behandelen en ‘the word’ te ‘spreaden’ ?

Ben je benieuwd wat Mentaal Beter Online voor jou kan betekenen? Lees hier alles over Mentaal Beter Online.

Bron: Mentaal Beter Artikelen

Misschien vind je dit ook interessant

Bekijk alle artikelen