Frederike Riemer

Maak kennis met Frederike Riemer

Basispsycholoog bij HSK

Mijn naam is Frederike Riemer, ik ben psycholoog bij HSK Dordrecht en volg sinds september 2023 het traineeship bij HSK. Daarvoor heb ik mijn bachelor Psychologie en master Medische Psychologie behaald.

Hoe ben je bij het traineeship van HSK terechtgekomen?

Tijdens mijn master heb ik stagegelopen op het Erasmus MC, op de psychosociale zorg. Mijn stagebegeleider was gz-psycholoog en samen bespraken we wat de beste vervolgstappen voor mijn carrière zouden zijn. Zij gaf aan dat HSK goed bij mij zou passen. We hebben toen samen naar vacatures gekeken en kwamen het traineeship tegen. Ze riep gelijk: ‘dat is écht iets voor jou!’.

Waarom heb je voor het traineeship gekozen?
Wat me direct aansprak aan het traineeship van HSK is dat je workload rustig opgebouwd wordt. Ik vind het heel fijn dat je dit leerproces en eigenlijk je ‘eerste baan’ samen met een groep gelijkgestemden ervaart. Je begint allemaal op hetzelfde niveau, je zit in hetzelfde schuitje en kunt met elkaar sparren. Dingen waar je tegenaan loopt kun je met elkaar delen en je leert dat je hier niet de enige in bent. Ook zit HSK verspreidt door heel Nederland, waardoor je meteen een uitgebreid netwerk opbouwt.

Wel twijfelde ik in het begin over het salaris. Bij een traineeship verdien je wat minder dan wanneer je volledig aan de slag gaat als basispsycholoog. Ik heb toen advies ingewonnen en mijn vader zei: ‘Je hebt twee opties bij het kiezen van een nieuwe baan: earn or learn’. Je moet of goed kunnen verdienen of veel kunnen leren, dan is een baan het waard. De opleiding die je krijgt tijdens het traineeship is het voor mij waard om iets in te leveren op salaris. Daarnaast is dat natuurlijk ook maar voor korte duur.

Hoe ziet een gemiddelde opleidingsdag eruit?
De opleidingsdagen zijn zowel leerzaam als leuk. De inloop start om 9 uur, dat moment is ideaal om even met je collega’s bij te praten. De les gaat van start om half 10. Er komen verschillende leerzame onderwerpen aan bod. Zo heb ik geleerd exposure therapie te geven en G-schema’s uit te werken. Tussendoor heb je regelmatig pauze om koffie te halen en bij te kletsen met elkaar. Je kunt veel vragen stellen aan zowel de opleiders als je collega’s. Rond half 5 is de dag afgelopen en vertrek je vol opgedane kennis richting huis.

Hoe zou je het traineeship van HSK in één zin samenvatten?
Als een leuke start van mijn carrière als psycholoog, die kennis en praktijk met elkaar in verbinding brengt. Toekomstige deelnemers van het traineeship wil ik graag meegeven: geniet van het leren en het proces!

Ontmoet ook onze andere collega's

Lianne Hartings

Tosca Scholte